Hírek

Összes híreink

2024.06.02
GINOP Plusz 2.1.3-24
70%-os vissza nem térítendő támogatás eszközbeszerzéshez
................................................
2024.03.14
GINOP Plusz-1.4.3-24
Elindult a „KKV Technológia Plusz hitelprogram” felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése
................................................
2024.02.13
GINOP Pluszhoz kapcsolódó új források
Nagy lépés előre: Új lehetőségek a magyar vállalkozásoknak - 900 milliárd forint EU-s támogatás
................................................
2022.01.02
GINOP Plusz-1.2.3-21
Legnépszerűbb gépbeszerzési és ingatlan fejlesztési pályázat ismét megjelent!
................................................
2021.03.16
GINOP Plusz
GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM PLUSZ (GINOP Plusz).
................................................

Hírek


Tájékoztató a döntési moratórium végrehajtásáról

<<< Vissza
 
2010.02.12

Az elmúlt hónapban megjelent, döntési moratóriumról szóló kormányhatározat több esetben vetett fel kérdéseket mind a Közreműködő Szervezetek (KSZ), mind a pályázók részéről. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által felügyelt uniós források szabályos felhasználása érdekében az Ügynökség elnöke belső utasítást adott ki, melyben a moratórium egyes pontjainak szabályszerű betartására hívja fel a figyelmet, valamint ismerteti a moratórium alól kivételt képező, egyes kiírásokat.
Az alábbiakban az egyes pontok intézményrendszeren belüli végrehajtásával kapcsolatos utasításait foglaljuk össze:

A kormányhatározat 2. pontjának végrehajtása:

Az egyes közbeszerzési eljárások – az Egybeszámítási Bizottság döntését követően – továbbra is lefolytathatók, de az eljárásban az eredményhirdetés időpontját nem lehet 2010. május 31-ét megelőző dátummal meghatározni. A már megkötött keretszerződések egyedi megrendelő útján változatlanul leköthetőek.

A kormányhatározat 1. c és 2. pontjának vonatkozásában megjegyzendő, hogy a kormányhatározat hatálya alá tartozó kedvezményezettek (miniszter vezetése vagy irányítása alá tartozó központi államigazgatási szervek, illetve más költségvetési szervek, továbbá a vagyonkezelésükbe tartozó vagy a részvényesi joggyakorlásuk alá eső gazdasági társaságok) tekintetében a szabály alkalmazása alól az érintett miniszter kezdeményezésére a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár felmentést adhat. A kormányhatározat hatálya alá nem tartozó kedvezményezettek a projekt végrehajtását, és ennek keretében a közbeszerzések lebonyolítását változatlan ütemezéssel folytathatják.

A kormányhatározat 7. pontjának végrehajtása:

A Bíráló Bizottságok (BB) 2010. március 31-e utáni időpontban projekt támogatására vonatkozó támogató döntési javaslatot nem tehetnek. A határnapot követően csak elutasító, vagy átdolgozást javasló döntések születhetnek a BB-k részéről.

Az IH-knak gondoskodniuk kell arról, hogy a moratóriummal érintett pályázati kiírások átütemezésre kerüljenek annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni a jogszabályban előírt határidőknek. Ez lehet a pályázati idő meghosszabbítása, a megjelentetés vagy benyújtás időpontjának módosítása, esetleg a pályázat felfüggesztése. A módosítások minden esetben közzétételre kerülnek.

Bizonyos – az alább felsorolt - esetekben a projektkiválasztás és a döntéshozatal, valamint a szerződéskötés folyamata változatlan ütemezéssel folytatódhat.

A 2009. január 20-ig a kormány által már nevesített, kiemelt projektek esetében az előírt feltételek teljesülése mellett sor kerülhet a szerződéskötésekre.

Hasonlóan, a 2009. január 20. előttről érvényes előzetes támogatói döntéssel rendelkező, kétfordulós projektjavaslatok esetében is megköthetők a szerződések.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatására életre hívott „LHH programban” szereplő projektjavaslatok, amennyiben 2009. január előttről rendelkeznek első fordulós kiválasztási döntéssel, szintén feldolgozás alatt lesznek, akár szerződhetnek a moratórium ideje alatt is.

Nem vonatkozik a moratórium a 16/2006. (XII. 28.) MeHVM-PM együttes rendelet 13. § (4) bekezdése szerinti normatív jellegű (másnéven automatikus elbírálású) pályázatokra sem.

Támogatói döntéseket lehet hozni továbbá a korábbi döntésekkel tartaléklistára helyezett projektekről is, amennyiben a forrás csak ez időpont után áll majd rendelkezésre.

A változatlan ütemezéssel folytatható pályázatok tételes listája a mellékletben olvasható.

Új, kiemelt projekt-javaslatok befogadására is nyílik lehetőség a továbbiakban is. Ezen javaslatoknak legkésőbb 2010. február 15-ig kell az NFÜ-be érkezniük. A megfelelő minőségű pályázatokra vonatkozóan az előértékelés, szakmai zsűrizés és jóváhagyás után legkésőbb 2010. március 3-ig kell elindítani az előterjesztések közigazgatási egyeztetését.

2010. március 15-ét követően az NFÜ sem Akcióterv módosításra, sem kiemelt projekt nevesítésre, sem feladat- és hatáskörébe tartozó jogszabály-módosításra vonatkozó javaslatot nem terjeszt be az NFGM felé.

Díjmentes előminősítés

A pályázati előminősítéshez küldje el cége adószámát és egy rövid leírást a fejlesztési elképzeléséről az alábbi email címre:

info(kukac)prospera.hu


Pályázat számláló:

Nyertes pályázatok száma:       1.719 db sikeres pályázat
Sikerességi arány:                   99 % felett
Összes  elnyert támogatás:       64,98 Mrd Ft
 
(2024.03.02-i állapot)