Hírek

Összes híreink

2024.06.02
GINOP Plusz 2.1.3-24
70%-os vissza nem térítendő támogatás eszközbeszerzéshez
................................................
2024.03.14
GINOP Plusz-1.4.3-24
Elindult a „KKV Technológia Plusz hitelprogram” felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése
................................................
2024.02.13
GINOP Pluszhoz kapcsolódó új források
Nagy lépés előre: Új lehetőségek a magyar vállalkozásoknak - 900 milliárd forint EU-s támogatás
................................................
2022.01.02
GINOP Plusz-1.2.3-21
Legnépszerűbb gépbeszerzési és ingatlan fejlesztési pályázat ismét megjelent!
................................................
2021.03.16
GINOP Plusz
GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM PLUSZ (GINOP Plusz).
................................................

Hírek


Jogellenesen visszatartott ÁFA utólagos érvényesítésének lehetőségéről...

<<< Vissza
 
2009.05.26

Tájékoztató az állami támogatások felhasználásával 2004-2005. években megvalósított beszerzések általános forgalmi adó tartalma levonási joga utólagos érvényesítésének lehetőségéről

Az államháztartási támogatások felhasználásával megvalósított beszerzések általános forgalmi adó tartalma levonási tilalmával kapcsolatos 2004. május 1. és 2005. december 31. közötti szabályokat az Európai Közösségek Bírósága – a C-74/08. számú ügyben hozott 2009. április 23-án kihirdetett ítéletében a közös hozzáadott értékadórendszer egységes szabályozását biztosító 77/388/EGK hatodik tanácsi irányelv vonatkozó előírásaival ellentétesnek minősítette.

A bírósági döntés következtében az érintett általános forgalmi adó alanyok állami támogatásokból finanszírozott beszerzéseik tekintetében – a beszerzés időpontjában hatályos egyéb levonási szabályokat is figyelembe véve – az említett időszakra vonatkozóan utólag érvényesíthetik általános forgalmi adó levonási jogukat.

A Bíróság által utóbb megítélt levonási jognak a pénzügyi hatása, - vagyis az, hogy adózó ténylegesen milyen összeggel fizetett többet, illetve igényelhetett vissza kevesebbet a levonási jog hiánya miatt és így milyen összeg visszatérítésére jogosult, valamint milyen összeg után illeti meg „kártalanítás” azaz kamat – csak az érintett időszakban készített adóelszámolás(ok) és annak alapján benyújtott bevallás(ok) módosításával állapítható meg. Ennek módja a beadott általános forgalmi adó bevallások önellenőrzéssel való módosítása, melyet az önellenőrzés bevallására rendszeresítetett 08310-es számú bevalláson kell elvégezni, jelölve azon az Európai Közösségek Bírósága döntése miatti benyújtás tényét, valamint csatolva az igényléssel kapcsolatos bevallás – megfelelően kitöltött – 09-es lapját. Az önellenőrzési bevallás az Art. 124/C.§ (2) bekezdésében foglaltakból következően 2009. október 20-ig nyújtható be, mely határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye.

Az adóhatóság a visszatérítendő adó után jegybanki alapkamattal azonos mértékű kamatot fizet. A visszatérítést az önellenőrzés benyújtásának napjától számított 30 napon belül kell kiutalni.

Forrás: APEH Közlemény

Díjmentes előminősítés

A pályázati előminősítéshez küldje el cége adószámát és egy rövid leírást a fejlesztési elképzeléséről az alábbi email címre:

info(kukac)prospera.hu


Pályázat számláló:

Nyertes pályázatok száma:       1.719 db sikeres pályázat
Sikerességi arány:                   99 % felett
Összes  elnyert támogatás:       64,98 Mrd Ft
 
(2024.03.02-i állapot)